četvrtak, 10. ožujka 2016.

Sarajevo - Baščaršija

Sarajevo je grad na kojem su trag ostavile neke od jačih svjetskih civilizacija u prošlosti. Najveći trag je ostavilo Osmansko carstvo koje je u Bosni i Hercegovini trajalo oko 500 godina. Jedna od najpoznatijih lokacija u Sarajevu koja prikazuje osmanski stil i kulturu je Baščaršija







Baščaršija stara je sarajevska čaršija, naselje te historijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15. vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad. Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u općini Stari Grad Sarajevo. Na Baščaršiji se nalazi nekoliko važnih historijskih objekata, poput Gazi Husrev-begove džamije i sahat-kule. Danas je Baščaršija glavna turistička atrakcija grada Sarajeva. Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila..

Najzanimljiviji objekti :

BEGOVA DŽAMIJA
-Begova džamija, također znana i kao Gazi Husref-begova džamija, izgrađena je 1530. godine u Sarajevu. Smatra se jednom od ajvažnijih džamija u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu. Džamiju je sagradio arhitekta Ajem Esir, ali pod  patronažom Gazi Husref-bega. žamija je četvrtastog oblika, a kupola je visoka 26 m. U kompleksu džamije se nalazi šadrvan, sahat-kula, kamena ograda, te nekoliko turbeta.Nedaleko od džamije je i medresa koja se, također, smatra dijelom tog kompleksa. U 16. stoljeću, kad je izgrađena, Begova žamija je  redstavljala objekat od izuzetne važnosti za budući urbani razvoj Sarajeva.

SAHAT KULA

-Sarajevska sahat-kula je jedna od najviših, a zbog svoje vitkosti, jedna i od najljepših u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je u 17. vijeku, a obnavljana je poslije požara 1697. godine, kao i 1762. Poslije austro-ugarske okupacije dograđene su gornje zone objekta, a sahat su donijeli sarajevski trgovci iz Londona. Graditelj kule je Gazi Husref-beg. Kula i danas pokazuje vrijeme „a la turca“.



Nema komentara:

Objavi komentar